Martijn Visser - Technisch Toetser bij PlanGarant
Niemand wil (te)veel geluid. Door de geluidsmetingen van PlanGarant tonen we de kwaliteit van het geluid aan én beoordelen we of er aan de gestelde eisen voldaan wordt.
Martijn Visser

Geluidsmeting

Een geluidsmeting is in te zetten op verschillende aspecten van geluid. Met de geluidsmeting kan worden beoordeeld of aan de eisen wordt voldaan en wat de kwaliteit van het geluid is. Soms kan geluid direct worden gemeten, zoals ventilatiegeluid. In andere gevallen wordt er gebruikgemaakt van een ruisbox of hamerapparaat.

Beschikbaar als:
  • Metingen & Keuringen

Geluidsmetingen in de praktijk

We kennen binnen de kwaliteitsborging verschillende geluidsmetingen. PlanGarant biedt de volgende metingen aan:

Geluidisolatiemetingen
Bij geluidisolatiemetingen wordt gebruik gemaakt van een ruisbox of een hamerapparaat. Een ruisbox en een hamerapparaat maken altijd hetzelfde geluid. Het voordeel hiervan is dat verschillende situaties met elkaar kunnen worden vergeleken. Met een ruisbox kan bijvoorbeeld de geluidisolatie van een muur worden gemeten. Een hamerapparaat simuleert het lopen van mensen en wordt bijvoorbeeld gebruikt om vloeren te meten. Met het hamerapparaat kan worden beoordeeld of nieuw gelegde voeren voldoen aan een verbetering van 10 dB, zoals vaak vereist in het huishoudelijke reglement van de Vereniging van Eigenaren. Het hamerapparaat wordt geplaatst in de ruimte waar de overlast veroorzaakt wordt.

Galm (akoestiek)
De galm of akoestiek van een ruimte wordt gemeten met een ruisbox of een alarmpistool. Er wordt een puls met geluid geproduceerd waarna met een geluidsmeter gemeten wordt hoelang het duurt voordat het geluid wegsterft. Het resultaat van de meting is de nagalmtijd. Op basis van het verloop van de nagalmtijd kan worden beoordeeld waar eventuele problemen zitten en wat het effect van mogelijke oplossingen is. Het is ook mogelijk om andere parameters te meten zoals de spraakverstaanbaarheid.

Installatiegeluid
Een geluidsmeting voor installatiegeluid wordt meestal gedaan als er overlast is. Met een geluidsmeter wordt in de ruimte gemeten wat het geluidsniveau is. Vervolgens kan worden beoordeeld of wordt voldaan aan de eisen of wat de kwaliteit is.

Ervaringen van klanten:

André Dijken - Nijhuis Noord

Nijhuis

"Wat een fijne samenwerking met PlanGarant op onze projecten in het Noorden."

Kom met ons in contact!

Meer weten over onze diensten?

Al even rondgekeken maar nog niet helemaal gevonden wat je zocht? Of je heb een vraag waar ik je bij kan helpen? Neem contact met mij op! 

Linda Horsthuis Accountmanager bij PlanGarant
Linda Horsthuis
Heb je interesse? Bel, mail of WhatsApp mij op:

PlanGarant trainingen: Introductie Wkb

Keuringen en metingen

Trainingen: Introductie Wkb

Op 1 januari 2024 is de nieuwe Wkb in werking getreden. De Wkb heeft als doel de bouwkwaliteit te verbeteren en introduceert onafhankelijke kwaliteitsborging. Door de Wkb verandert de rol van de gemeente tijdens het bouwproces.